Günümüze sağlık alanında onlarca farklı şikayet konusu olabilmektedir. Bizler sizler için araştırmalar yaparak, sağlığınız için önemli bilgileri aktarmaya çalışmaktadır. Son dönemlerde özellikle yetişkin bireylerde geceleri bacak ağrısından uyuyamıyorum konusu, bizlere en çok yöneltilen sorular arasındadır. Benden bunun üzerine bu şekilde bir araştırma yapmak istedim.
Vücudumuzun bel kısmının hemen alt bölümünden başlayarak, ayak bileğine kadar yer alan bölgelerde oluşan gerçek veya olası doku hasarlanması ile beraberinde gelen ağrı hissi, bacak ağrısı olarak tanımlanmaktadır. Bacakta hissedilmiş olan ağrılar, farklı problemlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Uzun ve yorucu günler, kaslarda bir hayli yorgunluk oluşturabilmektedir. Eğer uzman bir doktora başvurursanız, muayenede sinir, kas, eklem, kemik, tendon ve damarlar ayrıntılı olarak incelenmektedir. Bu sayede ağrının kaynağı tespit edilerek uygun olan tedavi yöntemi uygulanmaya başlanır.
Gelin şimdi hep birlikte sizler için oluşturduğum konu başlıklarına bir göz atalım.
Geceleri Bacak Ağrısından Uyuyamıyorum
Bacak ağrıları, genel olarak geceleri uykunuzu bozabilmektedir. Bu sorunun birçok farklı sebebi olabilmektedir. Stres, fiziksel aktiviteler, yorgunluk, kötü dolaşım, kaslarda gerginlik vb. durumları konuya dahil edebiliriz. Aynı zamanda magnezyum, potasyum gibi durumlar da etkili olabilmektedir.
Bacak ağrılarınızı hafifletmek için bacaklarınızı bol bol dinlendirmeye çalışın. Aynı zamanda günlük spor yapmanız da etkili olacak durumlardan birisidir. Sıcak ya da soğuk uygulamalar, mineral takviyeleri de bacak ağrılarınızı dindirebilir. Tabi ki en etkili ve doğru adım, uzman bir doktora başvurmak olacaktır. Doktorunuza başvurduğunuz taktirde, gerekli teşhis ve tedavi yöntemlerini sizler için başlatacaktır.
- Ayrıca bkz: 1 aydır geçmeyen boğaz ağrısı
Bacak Ağrısı Nedir?
Bacak ağrısı, genel olarak uzun süreli olarak hareketsiz kalmaya ya da uzun süre ayakta kalmaya bağlı bir şekilde görülen hastalıktır. Ayak bileği ile bel bölgesi arasında kalan alanda hissedilmektedir. Günümüzde bacaklarda sızlama olarak da tanımlaması yapılmaktadır. Bacaklarda sızlama olarak görülen ağrının, birçok farklı nedeni olabilmektedir. Bacak kası ağrısı da aynı şekilde sızlama olarak görülmektedir.
Günlük hayatta, vücudun çok fazla zorlanmasından kaynaklı olarak farklı aktiviteler yer almaktadır. Aynı zamanda bacak kas ağrısı, kalp krizi ile inme gibi hayati fonksiyonlarınızı etkileyebilecek ciddi hastalıkların da belirtisi olabilmektedir. Bacak ağrısının sızlama olarak görülmesinin yaygın nedenleri arasında genel olarak krampları da görülmektedir. Kas spazmı olarak isimlendirilen bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ya da dengesiz olarak beslenmesine bağlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
Bacak Ağrısı Neden Olur?
Gelelim birçok kişinin merak ettiği konumuza. Genel olarak bu konu ile birlikte bacak ağrısı neden olur konusu da bir hayli fazla merak edilmekteydi. Bende sizler için detaylı bir araştırma yaptım Gelin bacak ağrısına sebep olan durumlara birlikte göz atalım.
- Eklem sorunları: Diz ekleminde yer alan problemlerde ağrı, yürüyüş ve ayakta kalma durumu ile artış göstermektedir. Genel olarak ağrı diz çevresinde olmaktadır. Kireçlenme, eklemlerde aşınma vb durumlarda ortaya eklem sorunları çıkmaktadır.
- Gebelik: Günümüzde gebelik, en sık rastlanılan durumlardan birisidir. Gebelik döneminde eğer geceleri bacak ağrısından uyuyamıyorum şikayetiniz varsa, alınan kilolar bu duruma sebebiyet verebilmektedir. Anne Kilolu olarak başlanan hamileliklerde oluşan diyabet riski, bacaklarda şiddetli olarak ağrı oluşumunu da tetiklemektedir.
- Bel fıtığı: Omurilik kanallarında daralma veya bel fıtığında kitlesel olarak lezyon, sinir üzerinde baskı yaratmaktadır. Bunun sonucunda da ortay bacak ağrısı belirtisi çıkabilmektedir. Omurgalar arasında diskler yastık görevi görmektedir. Bu diskler eğer yırtılma ya da kayma yaparsa, bacağa giden sinir de baskılanmaktadır. Haliyle de bacak ağrısının ortaya çıkması çok normal bir durumdur.
- Sinir sıkışması: İnsan vücudunda en geniş ve uzun sinir olan siyatik sinirinin, kalça bölgesinde sıkışmasında da bacak ağrısı görülmektedir. Genel olarak dizin üst kısmında oluşan bu ağrı, bacakta bulunan sinirlerin de aşırı olarak baskı altında kalmasından dolayı sinir sıkışması yapabilmektedir. Sonuç olarak da ortaya; karıncalanma, yanma, uyuşma, ağrı gibi durumlar yansımaktadır.
- Damar sertliği: Diyabet, kolesterol, tansiyon, sigara ve ileri yaş gibi etkenler, damar tıkanıklıklarına sebep olmaktadır. Fiziksel olarak aktivite sırasında bir ya da her iki bacakta ağrı ve uyuşma hissi dinlenme sırasında azalmaktadır. Damarlarda oluşan plaklara bağlı bir şekilde kan dolaşımı yavaşlamaktadır. Bu noktada da bacaklarda ağrı hissine sebep olsa da damar sertliği; beyin, kalp ve diğer önemli iç organlara giden damarlarda da tıkanmalara sebep olmaktadır.
- Çocukluk dönemi: Her iki bacakta da görülen ve 71 saatten kısa süren bacak ağrıları, çocukluk döneminde görülen ve büyüme ataklarından birisidir. Bu noktada bazı durumları gözlenmesi gerekmektedir. Çocukluk döneminde oluşan bacak ağrılarında kızarıklık, şişlik, morluk gibi belirtilerin olmaması gerekmektedir. Aksi taktirde uzman bir doktor ile iletişime geçmeniz gerekmektedir .
Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?
Yukarıda genel olarak bacak ağrısının genel sebeplerine göz attık. Bu noktada tabi bir diğer konumuz da bacak ağrısı nasıl geçer konusuydu. Bacak ağrısı, günümüzde birçok kişinin yaşadığı durumlardan birisidir. Hareketsiz kalma, ağrı bir yük taşıma, kilo artışı gibi durumlar temel sebepleri arasında yer almaktadır.
Gece bacak ağrısı gibi bir sorununuz varsa, öncelikle sorunun tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için de uzman bir doktor ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu tür bacak ağrıları, önemli hastalıkların da belirtisi olabilmektedir. Bu sebepten dolayı da doktor tarafından muayene edilmeniz ve bazı testleri olmanız gerekmektedir. Sorun tespiti yapıldıktan sonra doktorunuz gerekli tedavi işlemlerini başlatacaktır. Bu sayede sizlerde sorundan kolaylıkla kurtulmuş olacaksınızdır.
Bu içeriğimizde geceleri bacak ağrısından uyuyamıyorum konusuna değinmekteyiz. Umarım faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur.
- Ayrıca bkz: antibiyotikli göz damlası isimleri