Birçok farklı hastalık türü yer almaktadır. Günümüzde maalesef her geçen gün hastalıkların arttığını da söyleyebilmek mümkündür. Son dönemlerde de özellikle SMA hastalığı ile ilgili araştırmalar bir hayli artmış durumdadır. Bu içeriğimizde de sizlerle birlikte yetişkinlerde sma hastalığı belirtileri konusuna değineceğiz.
SMA Nedir?
SMA (Spinal Musküler Atrofi), kas kaybı ile zayıflığa neden olan ve günümüzde çok fazla rastlanmayan hastalıklardan birisidir. Vücudun içerisinde yer alan birçok farklı kası tutarak, hareket kabiliyetini etkilemektedir. Bu durumda insanları günlük hayatında olumsuz yönde bir hayli etkilemektedir.
Günümüzde SMA, en çok bebeklerde görülen bir hastalık türüdür. Ülkemizde ise ortalama olarak 6 ile 10 bin doğumda bir olarak görülen genetik ve geçişli bir hastalıktır.
Yetişkinlerde SMA Hastalığı Belirtileri
Birçok kişinin hastalıklar ile ilgili araştırmalar yaptığını söyleyebiliriz. Özellikle de son dönemlerde Yetişkinlerde SMA Hastalığı Belirtileri konusu dikkat çekmektedir. Sizler için bu konuya değinmek ve sizleri maddeler halinde bilgilendirmek istiyorum.
- Konuşma sırasında dil seğirmesi,
- Sık düşme durumları,
- Ayaktayken, otururken ya da yürürken zorlanma,
- Cılız ses ve zayıf öksürük durumlarında,
- Ellerde titreme durumunda,
- Refleks azalmalarında,
- Beslenme güçlüğü durumlarında,
- Baş kontrolünü tam yerine getirememe,
- Yaşıtlarından geri kalma,
- Motor gelişim eksikliğine yol açan zayıf kas ve güçsüzlük durumlarında,
- Yürüme yeteneğinde kayıp yaşama ve sık sık kramp.
Spinal Musküler Atrofi belirtileri, genel olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. En sık görülen belirtisi ile kas güçsüzlüğü olduğu söyleyebilirim. Burada yer alan maddelere de kısaca göz atabilirsiniz. Bu sayede kendiniz ya da farklı kişiler için teşhis koyabilirsiniz. Tabi en önemlisi en kısa sürede doktorunuza başvurmanızdır.
Ayrıca bkz: Kloroben gargara ne işe yarar
SMA Nasıl Tedavi Edilir?
Günümüzde SMA hastalığının henüz bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat bu yönde çalışmaların halen devam edildiğini de belirtmemiz gerekmektedir. Hastalığın belirtilerinin azaltılmasında yönünde ise, uzman hekimler tarafından uygulanan bazı yöntemler yer almaktadır. Bu sayede hastanın da yaşam kalitesi arttırılmış olmaktadır. Ebeveynlerin bebeklerinin hareketlerinde anormallik fark edilmesi ile birlikte, hekime başvurulması gerekmektedir. Sonrasında da EMG cihazı ile sinirlere ve kas ölçümü yapılmaktadır. Eğer anormal bir bulgu tespit edilirse de, kan testi ile şüpheli genler inceleme altına alınmaktadır. Son adımda da SMA hastalığının teşhisi konulmaktadır.
Bu içeriğimizde genel olarak SMA hastalığı belirtileri konusuna değinmekteyiz. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Konu ile ilgili tüm görüşlerinizi, aşağıda yer alan yorum kısmında bizlerle birlikte paylaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
SMA Hastalığı Ne Zaman Ortaya Çıkar?
SMA hastalığı, genetik bir hastalık türüdür. Doğumdan itibaren belirtilerini gösterebilen bir hastalıktır. Bebeklik döneminde ya da çocukluk döneminde ortaya çıkabilmektedir.
Bebeğin SMA Hastası Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde genel olarak; kaslarda zayıflık, solunum güçlükleri, beslenme zorlukları, hareket kısıtlamaları gibi durumlar, bebek sma belirtileri olarak bilinmektedir.
Ayrıca sitemizde yer alan Göze vuran baş ağrısı tedavisi konusuna da göz atmayı unutmayın.