Son dönemlerde birçok kişiden farklı sorular gelmeye devam etmektedir. Bu sorulardan birisi de lenf bezleri ile alakalı olmaktadır. Özellikle bu konu üzerine soru geldiği için, bu şekilde bir içerik hazırlamak istedim. Bugün bu konumuzda stresten lenf bezleri şişer mi konusuna değineceğiz. Dilerseniz konu ile alakalı konu başlıklarına geçiş yapabiliriz.
Lenf Bezleri Ne İşe Yarar?
Lenf bezleri, insan vücudunda bağışıklık sistemi için en önemli parçalardan birisidir. İşlev olarak ise enfeksiyonlara karşı olarak savaşma ve vücutta yer alan zararlı maddeleri süzme görevine sahiptirler. Bu noktada lenf bezleri, bazı durumlarda psikolojik etmenlerden dolayı da şişebilmektedirl.er Bu noktaya birazdan farklı bir başlık altında değineceğiz.
Günümüzde lenf bezlerinin şişmesi birçok farklı şekilde ele alınmaktadır. O yüzden de konuyu detaylı olarak birazdan anlatacağım. Şimdi dilerseniz bir sonraki başlığımıza geçiş yapalım.
Psikolojik Lenf Bezi Şişmesi
Birçok farklı psikolojik süreci olabilmektedir. Anksiyete gibi farklı psikolojik süreçler içerisinde, farklı semptomlarda ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan birisi de psikolojik lenf bezi şişmesi konusudur. Bu semptomlar birçok zaman gerçek tıbbi durumlara benzemektedir. Bu sebepten dolayı genel olarak fark edilmezler. Sonuç olarak da insanlarda daha fazla kaygıya yol açmaktadırlar.
Lenf bezinin şişmesi, genel olarak daha farklı durumlardır. Bu durumlardan birisi de enfeksiyonlar gibi tıbbi olaylardır. Lenf bezinin şişmesine sebep olabilecek ciddi olaylar da yer almaktadır. Eğer ciddi bir sorundan kaynaklı olarak lenf bezinizin şiştiğini yaşarsanız, mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Günümüzde birçok farklı forum ve sitede, stresten lenf bezi şişer mi gibi araştırmalar yapmaktadır. Bu tür durumlara en iyi cevap, uzman bir doktora başvurmanız olacaktır.
İnternet gibi alanlarda, sağlık ile ilgili cevaplara ulaşmak çok kolaydır. Fakat doğru cevabı almanın en doğru yeri, uzman doktorlar olacaktır. Bu sebepten dolayı sorularınızı uzman doktorlara iletmeniz daha iyi olacaktır. Genel olarak bu başlık altında “stresten lenf bezi şişiyor gibi” farklı konulara değindik. Şimdi gelin diğer başlıklarımıza geçiş yapalım.
- Ayrıca bkz: rennie ne işe yarar
Stresten Lenf Bezleri Şişer Mi?
Gelelim konu ile alakalı en çok merak edilen sorumuza. Günümüzde lenf bezi şişmesi, birçok kişini yaşadığı bir durumdur. Stres ve kaygının ise en tartışmalı belirtileri arasındadır. Anksiyete durumu, lenf bezinin şişmesine sebep olabileceği söylenmektedir. Fakat bu noktada sürecin nasıl işlediğini açıklamak mümkün değildir. Bu noktada lenf bezleri ile stres arasında tıbbi olarak bir bağlantının yer aldığını söylemek mümkün değildir.
Lenf bezleri, bir stresin sonucu olarak şişmemektedir. Şişlikler genel olarak enfeksiyon ile savaşmak içindir. Yine tabi ki bu noktada şiddetli olarak kaygı ve stres yaşayan kişilerde, psikolojik olarak lenf bezi şişmesi yaşayabilmektedir.
Psikolojik Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Geçer?
Peki lenf bezi şişmesi nasıl geçer? İşte en çok merak edilen sorulardan birisine değinmekteyiz. Psikolojik olarak lenf bezlerinin şişmesi konusu, birçok farklı şekilde olabilmektedir. Şimdi dilerseniz bu başlıklara birlikte göz atalım.
– Bol Su İçmek
Eğer vücudunuz susuz kalırsa, dehidrasyon yani lenf bezlerinin şişmesi ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda stres ve kaygıda beraberinde gelebilmektedir. Yeterli olarak su içmek, endişenizi ortadan kaldırmaktadır. Eğer düzenli ve yeterli olarak su içerseniz, lenf bezleriniz daha sağlıklı olacak ve şişme gibi durumlar ortadan kalkacaktır.
– Egzersiz Yapın
Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, lenf bezi şişmesi belirtileri durumunu da ortadan kaldıracaktır. Bu noktada egzersiz yapmanız ağrılarınızı da azaltacak olan nörotransmiterler olan endorfinleri de serbest bırakmaktadır. Bu sayede ruh hallerinin de iyileşmesine yol açacaktır.
Egzersiz yapmak kasları yorar ve kaygıyı da en aza indirmektedir. Bu sebepten dolayı da boynunuzdaki ve omuzlarınızda yer alan gerginliğin, diğer psikolojik süreçlerin rahatlamasında etkili olmaktadır.
– Düzenli Olarak Nefes Alın
Panik ve endişe, nefesinizin kontrol dışına çıkmasına sebep olabilir. Bu tür durumlarda göğsünüzü genişletmek yerine, nefesinizi yavaşlatmanız ve midenizden nefes almanız gerekmektedir. Bu sayede nefesinizi düzenlemek için meditasyon ve yoga gibi antrenmanlara başvurabilirsiniz.
- Ayrıca bkz: oralac ne için kullanılır
Psikolojik Lenf Bezi Şişmesi Ne Kadar Sürer?
Psikolojik olarak etmenler ile ilişkili lenf bezi şişmesinin süreci, kişiden kişiye değişmektedir. Bu tür durumlar genel olarak stres düzeyi, bağışıklık sisteminin gücü, stres yapısı, duygusal sağlamlık gibi farklı faktörlere bağlı olmaktadır. Genel olarak psikolojik etmenlere bağlı olarak şişen lenf bezi, stresin azalmış olduğu ve duygusal dengenin de sağlandığı durumlarda gerileme eğilimindedir.
Eğer şişlik uzun bir süreç devam ederse, uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Aksi taktirde sağlığınız açısından olumsuz sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.
Lenf Bezi Neden Şişer?
Lenf bezleri, farklı sebeplerden dolayı şişebilmektedir. Fakat şişmenin temel nedeni, lenf bezlerinin bölgesel bir şekilde iltihaplanmasıdır. Bunun yanında lenf bezini oluşturan lenf hücreleri de çoğalabilmektedir. Bu noktada tümörleşme ve lenf bezi şişmesi de meydana gelmektedir. Kanser hücrelerinin başka bir organ üzerinden gelip, lenflerin nodlarına yerleşmesi ile de lenf düğümü şişebilir.
Lenf bezi şişmesi, mikrobik olarak bir hastalığın sonucunda da görülebilmektedir. Bu tür durumlarda hastalarda görülen lenf bezlerinin şişkinliği, en yaygın sebep olarak kabul edilir. Herhangi bir zararlı mikroorganizma, lenflerin dokusuna tutunarak apse oluşturabilir. Bu sayede de lenf bezi hep şişip hem de kızararak ağrı yapabilmektedir. Lenf bezlerinin şişme sebepleri, birçok farklı şekilde olabilmektedir.
Bu içeriğimizde stresten lenf bezleri şişer mi konusuna değinmekteyiz. Genel olarak tüm konulara değinmeye çalıştım. Eğer konu ile ilgili farklı görüşleriniz varsa, mutlaka yorum kısmında belirtmeyi unutmayın. Aynı zamanda farklı konularda bilgi almak isterseniz, mail olarak da gönderim sağlayabilirsiniz.