Son dönemlerde böbrek kisti ile ilgili birçok farklı araştırmalar yapılmaktadır. Bizlerde aynı şekilde sizlerden gelen soruları cevaplamaya devam etmekteyiz. Bu noktada genel olarak böbrek kistinin tehlikesi de bir hayli önemli bir konu olmaktadır. Bu içeriğimizde sizlerle birlikte böbrekte kist kaç mm tehlikelidir konusuna değineceğiz. Dilerseniz hızlıca konu ile ilgili merak edilen başlıklarımıza geçiş yapabiliriz.
Böbrek Kisti Nedir?
Böbrek kisti, böbreklerin bir ya da her ikisinde içi sıvı dolu kese benzerindeki oluşumlardır. Genel olarak şekilleri oval ya da yuvarlak olmaktadır.
Böbrek kist boyutları genellikle nohut tanesi kadar olurken, ceviz tanesi boyutuna kadar büyüyebilmektedir. Aynı zamanda günümüzde basit böbrek kisti olarak da adlandırılmaktadır. Bireylerin yaşları ilerledikçe böbreklerin yüzey kısmında ya da nefronlarında kist oluşumları olabilmektedir. Basit böbrek kisti, genel olarak komplikasyonlara ve böbrek büyümelerine neden olmamaktadır. Böbrek fonksiyonlarını etkileme konusunda etkisi bulunmamaktadır.
Bu noktada eğer büyüme gerçekleşirse ağrı, enfeksiyon ya da farklı semptomlara neden olabilmektedir. Basit böbrek kisti, polikistik böbrek hastalığına bağlı olarak kistlerden farklı olmaktadır.
Böbrek Kisti Belirtisi Nelerdir?
Genel olarak basit böbrek kistleri asemptomatik olmaktadır. Bu noktada herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Eğer kistlerde herhangi bir yırtılma ya da kanama vb. durum olursa, çok daha büyük bir problem haline gelebilmektedir. Şimdi gelin kısaca böbrek kistinin belirtilerine birlikte göz atalım.
- Sık sık idrara çıkma,
- İdrar yaparken yanma, kanama ya da koyu renkli idrar yapma,
- Kaburgalar ile kalça, sırt veya mide arasındaki alanda ağrı,
- Kist enfekte olduğunda ateşlenme,
- Tansiyon yükselmesi.
Burada yer alan maddeler, böbrek kistinin belirtileri olabilmektedir. Herhangi bir belirti durumunda mutlaka uzman doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Aksi taktirde sağlığınız açısından problemler ortaya çıkabilmektedir.
- Ayrıca bkz: Butopan 10 mg ne için kullanılır
Böbrekte Kist Kaç MM Tehlikelidir?
Gelelim en çok araştırılan “böbrek kisti kaç cm olunca alınır” konusuna. Genel olarak bu noktada cm ya da mm olarak araştırmalar yapılmaktadır. Şimdi kısaca bu soruya da değinmek istiyorum.
Böbrekte yer alan kistin tehlikeli olup olmadığı, kistin genel olarak boyutuna, belirtilerine ve tipine göre değişmektedir. Kist boyutları genel olarak milimetre cinsi üzerinden ifade edilmektedir. Kistler genellikle 1-2 cm’ye kadar olan boyutlarda tehlikeli olmamaktadır. Aynı şekilde sıklıkla rastlanılan boyutlar olarak da kabul edilmektedir. Fakat kist büyüdükçe ya da belirtiler ortaya çıktıkça, tedavi gerekmektedir.
Örnek olarak böbrekteki kistler, herhangi bir belirtiye neden olursa ya da büyük bir boyuta ulaşırsa, tıbbi olarak bir müdahale gerekebilmektedir. Büyük kistler, böbreklerin normal fonksiyonlarını da etkileyebilmektedir. Aynı şekilde böbrek dokusunu da sıkıştırabilirler. Bu noktada herhangi bir boyutun tehlikeli olup olmadığın söylemek doğru olmayacaktır. En doğru kararı uzman doktorlar vermektedirler.
Böbrek Kisti Kaç MM Olunca Alınır?
Gelelim en çok merak edilen bir diğer konumuza. Yukarıda genel olarak tehlike ile ilgili başlıklara yer verdik. Bu noktada ne zaman tehlikeli olur ve ne zaman alınır sorularını yanıtladık. Peki böbrek kisti kaç cm olunca alınır? İşte gelin hep birlikte bu soruya göz atalım.
Böbrek kistlerinin alınması için genel olarak bir sınır yoktur. Bu durum tamamen farklılık gösterebilmektedir. Böbrek kistleri genel olarak 5 cm ya da daha büyük olduğunda semptomlara neden olursa, ya da kanser riski taşıyorsa cerrahi operasyon gerçekleşebilir. Fakat bu karar için kesinlikle uzman bir doktorun incelemesi gerekmektedir.
Bu içeriğimizde sizlerle birlikte böbrek kisti kaç cm olunca alınır konusuna değinmekteyiz. Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Konu ile ilgili görüşlerinizi, yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
- Ayrıca bkz: Dışarıdan bulaşan spermle hamile kalınır mı