Boğaz ağrısı, günümüzde en çok rastlanılan sorunlardan birisidir. Genel olarak viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yetişkinlerde görülmüş olan boğaz ağrılarının %85 ile %95 oranında, virüsler sorumlu olmaktadır. Bu noktada 1 aydır geçmeyen boğaz ağrısı sorununa göz atacağız. Uzun süreli boğaz ağrılarının birçok sebebi ve tabi ki çözüm yolları da olabilmektedir.
Genel olarak günümüzde reflü, kuru hava ve tahriş edici maddeler başta gelen sebepler arasında yer almaktadır. Bu sebepten dolayı da çözüm yollarına hep birlikte göz atacağız. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan konu başlıklarımıza geçiş yapalım.
Boğaz Ağrısı Nedir?
Boğaz ağrısı, isminden de anlaşılacağı üzerine boğaz bölgesinde hissedilen kuruluk, yanma, yutkunma esnasında kötüleşme hissi ya da tahriş olma olarak tanımlanabilmektedir. Aynı şekilde çeşitli olarak tıbbi durumlardan da kaynaklanan durumlara verilen genel bir isimdir. Genel olarak kış aylarında daha fazla görülmektedir. Fakat tabi yaz aylarında da bazı alerji vb. durumlarda da görebilmek mümkündür.
Uzun Süren Boğaz Ağrısı Nedenleri
Boğaz ağrısının birden fazla sebebi yer almaktadır. Sizler için birçok farklı maddeyi listelemek ve sizlerle birlikte paylaşmak istiyorum. Aynı zamanda her bir başlığın da açıklamalarını kısaca sizlere aktaracağım. Gelin hızlıca bir göz atalım.
- Geniz akıntısı: Sinüs iltihabı sonucunda burunda üretilmiş olan fazla mukusun, boğazda birikmesine geniz akıntısı denmektedir. Hava değişikliklerinde, farklı ilaç kullanımlarında, baharatlı yiyeceklerde ya da kuru havada geniz akıntısı daha sık görülmketedir.
- Reflü: Mide ile yemek borusu arasında yer alan kaslar gevşediğinde, midede yer alan içeriklerin yemek borusuna ulaşmasına reflü denmektedir. Ağızda yer alan ekşi tat, yutmada zorluk çekme gibi hisler, reflünün diğer belirtileridir.
- Alerji: Eğer herhangi bir alerjiye sahipseniz, bağışıklık sisteminiz maddelere karşı fazla tepki gösterebilmektedir. Nefes ile alınmış olan toz, polen, küf gibi alerjenler, hassas olan bünyelerde boğaz ağrısına sebep olabilmektedir.
- Sigara: Sigara kullanmak ya da sigara dumanına maruz kalmak, uzun süren boğaz ağrısı konusunun başlıca sebepleri arasındadır. Sigara dumanında yer alan toksinler, aynı zamanda kanser riskini de beraberinde getirebilmektedir.
- Bademcik Apsesi: Şiddetli olarak bir boğaz ağrısı yaşıyorsanız, bakteriyel bir enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. Bademcik iltihabı tedavi edilmedi durumlarda, genel olarak ortaya geçmeyen boğaz ağrısı sorunu çıkmaktadır.
3 Aydır Geçmeyen Boğaz Ağrısı
Bazı kişilerde semptomlar ve belirtiler daha farklı şekilde gelişmektedir. Bazı kişilerde boğaz ağrıları yaklaşık 3 ay kadar sürebilmektedir. Bu son derece uzun ve kişileri rahatsız eden bir durumdur. Bu tür süreçlerde mutlaka uzman bir doktora danışmanızı tavsiye etmekteyiz. Doktorlarınız gerekli tedaviyi sizler için uygulayacak ve sorunu ortadan kaldıracaklardır. Muayene olmamanız, daha büyük sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir.
Sizlerde uzun süren boğaz ağrısı problemi yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışınız.
- Ayrıca bkz: Gebelikte memenin emilmesi
Boğaz Ağrısı Çözüm Yolları
Geçmeyen boğaz ağrınız için öncelikle ilk başvurmanız gereken yol, doktora muayene olmanızdır. Bu noktada doktorlar gerçek ve doğru teşhisleri ortaya koyacaktırlar. Buna göre de farklı tedaviler uygulanacaktır. Peki boğaz ağrısı çözüm yolları nelerdir? Gelin hızlıca bu içeriklere de bir göz atalım.
- Bol bol sıvı tüketmeniz gerekmektedir.
- Yaşadığınız ya da bulunduğunuz ortamları nemlendirin.
- Sigara kullanımından ya da sigara dumanından uzak durun.
- Tuzlu gargara ile birlikte boğaz ağrısını hafifletin.
- Enfeksiyon ile gelen boğaz ağrılarını, doktorunuzun önermiş olduğu ilaçlar ile tedavi edin.
- Pastil kullanarak geçmeyen boğaz ağrısı ve öksürük sorununa çözüm üretebilirsiniz. Pastil boğaz ağrınızı bir hayli yumuşatacaktır.
- Bademcik apsesi ile ya da iltihaplanma ile birlikte gelen bazı sorunlar, ameliyat ile de çözüm üretebilmektedir.
- Bitkisel çayları kullanmaya özen gösterin. Bu noktada yeşil çay, ıhlamur, zencefil çayı gibi farklı bitkiseller çok daha faydalı olacaktır.
En Hızlı Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?
Bizlere sorulan popüler sorulardan birisi de en hızlıca boğaz ağrısı nasıl geçer konusudur. Genel olarak bal ile ılık su karışımı, en etkili yöntemlerden birisidir. Yutkunurken boğazda ağrı ve acı hissedenler, mutlaka bu yöntemi deneyebilirler.
Aynı şekilde bal + ılık süt formülü de etkili olmaktadır.
1 Günde Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?
Boğaz ağrısı, genel olarak iltihaplanma ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı da anlık ya da 1 gün içerisinde çözüm üretebilmek kolay değildir. Fakat farklı yöntemler ile birlikte 1 günde boğaz ağrısı nasıl geçer sorusuna çözüm bulabiliriz.
Bu noktada ılık bir suya, bir çay kaşığı tuz eklemeniz gerekmektedir. Sonrasında ise bu suyu boğazınıza doğru gargara yapabilirsiniz. Bu formül, boğaz ağrısını ve ağız salgılarının azaltılmasında etkili olmaktadır.
Boğaz Ağrısı En Fazla Kaç Gün Sürer?
Boğaz ağrısı, genel olarak 5 ile 7 günlük bir süreçte devam edebilmektedir. Tabi bu noktada kullanılan ilaçlar ya da yöntemler de etkili olabilmektedir. Ortalama olarak boğaz ağrısı en fazla kaç gün sürer sorusunun cevabı, 7 olarak verilmektedir. Fakat tabi bu durum hastalık türü, bireylerin vücut sağlamlıkları vb. birçok faktöre göre değişiklikler gösterebilmektedir.
Bu içeriğimizde sizlerle birlikte 1 Aydır Geçmeyen Boğaz Ağrısı konusuna göz atmaktayız. Umarım faydalı bir blog içeriği olmuştur. Aşağıda yer alan yorum kısmına, konu ile ilgili görüşleriniz belirtmeyi unutmayın!
- Ayrıca bkz: Lansor ne işe yarar
Sıkça Sorulan Sorular
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Boğazda ağrılar genel olarak bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Soğuk algınlığı, bademcik iltihabı, grip vb. durumlar boğaz ağrısına yol açabilmektedir.
Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak boğaz ağrısı belirtileri şu şekildedir; hapşırma, kızarıklık, şişlik, yutkunurken zorlanma, seste kısıklık vb. durumlar, en çok görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
Boğaz ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Boğaz ağrısının tedavisi, genel olarak ilk aşamada altta yatan sebebin teşhisine başvurulmaktadır. Viral enfeksiyonlar, genel olarak semptomatik tedavilerde kullanılır. Ağrıyı hafifletmek için ağız yolu ile alınan ağrı kesiciler ya da spreyler kullanılabilir.