
Ülkemizde en çok merak edilen ilaç isimlerinden birisi Kreon olmaktadır. Özellikle de son dönemlerde yayılan bazı hastalıklar ile birlikte, aranma trendinin arttığını da görebilmek mümkündür. Peki Kreon nedir? İşte bu içeriğimizde ilaç ile ilgili tüm merak edilen konuları sizlere aktarmaya çalışacağız. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan konu ile ilgili tüm merak edilen başlıklarımıza geçiş yapabiliriz.
Kreon Nedir?
Kreon, HDPE şişeler ile birlikte 100 kapsüllük ambalajların içerisinde sunulmuş olan, turuncu kapak ve renksiz gövdeden oluşan sert jelatin kapsüldür. Kreon kapsüller, besinleri sindirme amacı ile kullanılan doğal enzim karışımını içermektedir. Kreon, yüksek dozda pankreatik enzim karışımıdır. Pankreatik enzim karışımları ise besinleri sindirmek görevi ile vücuttan kendi enzimlerini yeterli olarak yapamayan bireyler tarafından tercih edilmektedir.
Ayrıca bkz: Muscoril ne işe yarar
Kreon Ne İşe Yarar?
Kreon, enzim görevi olarak bilinen pankreatik lipazın sentetik olarak bir formudur. Pankreas tarafından salgılanmış olan lipaz, yağları sindirme görevi için vücutta doğal bir şekilde bulunan enzim türüdür. Bazı insanlar pankreasları yeterli olarak lipaz üretmez ya da lipazın etkili olarak çalışmalarını engelleyen durumları vardır. Bu tür durumlarda Kreon 25000 gibi pankreatik enzim takviyeleri kullanılmaktadır. Kreon, lipaz içeren mikrotabletler ya da kapsüller olarak satılmaktadır. Lipaz, yağları çok daha küçük moleküller olan serbest yağ asitleri ile gliserole parçalayarak sindirime yardımcı olmaktadır.
Kreon, enzimi eksik olan ya da yeteri kadar çalışmayan bireylerin daha iyi sindirebilmesine yardımcı olmaktadır. Tanım olarak Kreon ilaç, pankreatik yetmezliği olan kişilerin yağ sindirimini iyileştirme amacı için kullanılmaktadır.
Burada genel olarak Kreon ne işe yarar konusunu sizlere açıkladık. Şimdi etken maddelerinin neler olduğuna birlikte göz atalım.
Kreon Etken Maddeleri
Kreon, pankreatik enzim takviyesi şeklinde kullanılan bir ilaç türüdür. Bu noktada farklı Kreon formülasyonları ve etken maddeleri bulunmaktadır. Kreon’un yaygın olarak kullanılan bazı formülasyonlarından birkaçını liste olarak paylaşmak istiyorum. Gelin hep birlikte nelerin olduğuna göz atalım.
- Lipaz: Yağları sindiren bir enzim türüdür. Kreon’da lipaz, yağların küçük hale gelmesine yani parçalanmasına yardımcı olmaktadır.
- Amylaz: Amylaz, karbonhidratları sindirmeye yarayan bir enzim türüdür. Kreon’da karbonhidratların doğru bir şekilde sindirilmesini sağlamaktadır.
- Proteaz: Proteaz, proteinleri sindiren bir enzim türüdür. Kreon’da ise proteinlerin sindirilmesini sağlamaktadır.
Burada yer alan maddeler, Kreon’un çok daha verimli ve doğru şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda Kreon’un da en yaygın etken maddeleri olarak tanımlamak doğru olacaktır.
Ayrıca bkz: Prednol nedir
Kreon Yan Etkileri
Gelelim birçok kişinin merak ettiği konuya. Genel olarak ilaç araştırmalarında yan etkiler en çok göz atılan konulardır. Haliyle Kreon yan etkileri olan bir ilaçtır. Bu sebepten dolayı da bu konuyu detaylı olarak araştırmak ve sizlerle paylaşmak istedim. Gelin hızlıca konu ile ilgili merak edilen başlıklarımıza geçiş yapalım.
Yaygın Yan Etkileri
- İshal,
- Kabızlık,
- Şişkinlik durumu,
- Bulantı ya da kusma,
- Karın ağrısı.
Yaygın Olmayan Yan Etkileri
- Döküntü vb. deri reaksiyonları.
Sıklığı Bilinmeyen Yan Etkileri
- Ciddi olabilecek alerjik reaksiyonlar,
- Döküntü ile birlikte kaşıntı,
- Kurdeşen hastalığı,
- Şiddetli olarak ya da uzun süreli karın ağrısı.
Burada yer alan tüm maddeler, genel olarak Kreon tablet ilacının yan etkileri olmaktadır. Bu noktada genel olarak buradaki yan etkilerden şüphelenirseniz, mutlaka uzman bir doktor ile görüşerek muayene olmanız gerekmektedir. Aksi taktirde sağlığınız açısından olumsuz sonuçlar ile karşılaşabilmeniz mümkündür.
Bu içeriğimizde sizlerle birlikte Kreon nedir konusuna göz atmaktayız. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Aynı zamanda ilaç ile ilgili birçok farklı görüş ve yorumlar da yer almaktadır. Eğer sizlerde daha öncesinde bu ilacı kullandıysanız, görüş ve etkilerini mutlaka yorumlarda belirtmenizi istiyoruz. Bu sayede kreon ilaç kullananların yorumları ile birlikte, birçok farklı kişi de ilaç hakkında bilgi sahibi olmuş olacaktır.
Ayrıca bkz: Dex Forte 50 mg ne işe yarar