Günümüzün en yaygın hastalıklarından birisi maalesef astımdır. Ülkemizde büyük bir oranda gözüken astım, birçok farklı şekilde kendini belli etmektedir. Peki alerjik astım balgam yaparmı? Gelin hep beraber bu içeriğimizde konuya hızlıca göz atalım.
Alerjik Astım Nedir?
Alerjik astım, alerjenlerin astımı tetiklemesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Çevrede yer alan alerjenler, vücuda girerek bağışıklık sisteminde reaksiyon yaratır. Bu durumda da vücutta öksürük, hırıltı, nefes sıkışması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Astım, akciğerlerde yer alan nefes borularının daralması ve şişmesi sonucunda daha fazla balgam üretmesi durumudur. Bu daralma ile birlikte fazla balgam üretilmekte ve nefes almada zorluklar oluşmaktadır. Haliyle de öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi sorunlar tetikleniyor.
- Ayrıca bkz: Solerat krem ne işe yarar
Alerjik Astım Belirtileri
Alerjik astım belirtiler, günümüzde en çok araştırılan ve merak edilen konulardan birisidir. Bu noktada sizler için birçok farklı belirtiyi paylaşmak istedik. Genel olarak hastalığın ortaya çıkmasında farklı belirtiler söz konusudur. Gelin hep birlikte bu belirtilerin neler olduğuna bir göz atalım. Bu sayede kafanızdaki soru işaretlerini de atmış olacaksınız.
- Nefes darlığı,
- Hırıltılı solunum,
- Kuru olarak öksürük krizi,
- Göğüs ağrısı ya da göğüs kısmında baskı hissi,
- Nefes alıp verirken ıslık gibi ses çıkması.
Burada yer alan maddeler, alerjik astım belirtileri olarak hastaları karşılamaktadır. Aynı zamanda alerjik rinit belirtileri olarak; burun akıntısı, hapşırma, boğazda kaşıntı, geniz akıntısı ve göz yaşarması gibi belirtiler de yer almaktadır. Alerjik astım teşhisinde akciğer grafisine bakılmaktadır. Bununla birlikte solunum fonksiyon testi de yapılmaktadır. Bu noktada doktor eğer gerekli bulursa, farklı testleri de uygulamaktadır.
Alerjik Astım Neden Olur?
Alerjik astım hastalığı oluşumunda birçok farklı faktör yer almaktadır. Bu noktada tabi genetik ve çevresel olarak faktörlerin oynadığını da söyleyebilmek mümkündür. Bunlar arasında en temel risk faktörlerini liste olarak sizlere iletmek istiyorum.
- Düşük doğum ağırlığı ile erken doğum şeklinde dünyaya gelmek,
- Aile içerisinde öncesinde bireylerde astım ya da alerjik astım yaşanması,
- Alerjik astımı tetikleyen maddeler ile yakın temas içerisinde olmayı gerektiren mesleklerde çalışma sağlamak,
- Sigara dumanının bol olduğu ortamlarda bulunmak ya da çalışmak,
- Bebeklik ile çocukluk dönemlerinde solunum yollarını etkileyen ağır hastalıklar geçirmek.
Burada yer alan maddeler, genel olarak alerjik astım neden olur sorusunun cevabını bizlere vermektedir. Bu noktada mutlaka dikkatli ve temiz ortamlarda olmanız, bu hastalığın sizlere gelmesini bir adım uzaklaştıracaktır.
Alerjik Astım Balgam Yaparmı?
Akciğerlerimizde yer alan nefes boruları, astım hastalığı ile birlikte daralmakta ve şişmektedir. Bu durumda da bir hayli balgam üretilmektedir. Birçok kişi internet üzerinde astımda balgam olur mu gibi araştırmalar yapmaktadır. Bu soruya bizlerde “evet” cevabını vermekteyiz. Umarım merakınızı gidermiş ve aradığınız cevabı sizlere direkt olarak iletebilmişizdir.
- Ayrıca bkz: Rennie mide ilacı ne işe yarar
Sıkça Sorulan Sorular
Astımda Balgam Olur Mu?
Evet, astım hastalarında balgam oluşması, yaygın olarak görülen bir durumdur.
Astım Öksürük Yaparmı?
Astım belirtileri arasında kuru öksürük olması durumu da yer almaktadır. Bu sebepten dolayı evet, astım öksürük yapmaktadır.
Astım Ateş Yapar Mı?
Astım hastalığı, solunum yolu ile alakalı problemlerden oluşan bir hastalıktır. Bu noktada herhangi bir ateş durumuna sebebiyet vermemektedir. Fakat farklı bir semptom durumunda ya da hastalıktan dolayı ateşlenme durumu gerçekleşebilir.
Astım Sonradan Olur Mu?
Astım hastalığı, genel olarak bebeklik ya da çocukluk döneminde ortaya çıkan bir durumdur. Genel olarak büyük bir oranın çocukluk döneminde bu hastalığa yakalandığını söyleyebilmek mümkündür.