Sizlerden gelen soruları cevaplamaya devam etmekteyiz. Son zamanlarda hastalık türlerine de yoğunluk vermiş durumdayız. Bu konumuzda da prostat kanseri ile ilgili merak edilenleri cevaplamaya çalışacağız. Birçok kişinin geç kalınmış prostat kanseri ile ilgili araştırmalar yaptıklarını görmekteyiz. Bu sebepten dolayı da bu şekilde bir içerik hazırlamak ve sizleri bilgilendirmek istedik.
Konu ile ilgili birçok farklı konu başlığımız yer almaktadır. Dilerseniz hızlıca geçiş yapabiliriz.
Prostat Nedir?
Prostat organı, erkeklerde bulunan idrar kesesinin son kısmında, idrar yapma kanalı saran, erkek üreme sisteminin bir parçası olan ve ceviz büyüklüğü kadar bir bezdir. Prostat, spermleri taşıyan sıvıyı salgılamaktadır. Aynı şekilde üretra ismi verilen idrarın da vücuttan atılmasını sağlayan kanalları sarmalamaktadır.
- Ayrıca bkz: Parol kulak ağrısına iyi gelir mi
Prostat Büyümesi Nedir?
Gelelim prostat büyümesi konusuna. Erkeklerde mesane çıkış bölgesinde yer alan ve içerisinde idrar kanalının geçtiği organa “prostat” denmektedir.
Prostatın 50 yaş öncesi bireylerde yaklaşık 20 – 30 ml arasında hacme sahip olduğunu beklenmektedir. Prostat organı hormonların etkisi ile birlikte yaş ilerledikçe az ya da çok şekilde büyümektedir. Bazı erkeklerde de bu büyüme minimal bir düzeyde kalmaktadır. Bazılarında da prostat yüzlerce grama kadar ulaşmaktadır. Prostat büyümesi sağlıklı erkeklerde kaçınılmaz durum olarak ifade edilebilmektedir. İçerisinden geçen idrar kanalını tıkayarak idrar ile ilgili problemlere yol açmadığı zaman, prostatın büyümesini yaşlanmanın bir sonucu gibi de düşünebiliriz.
Geç Kalınmış Prostat Kanseri
Erkek bireylerde en sık görünen kanser tiplerinden birisi prostat kanseri olmaktadır. Genel olarak ülkemizde yüz binde 37 oranı olarak bilinmektedir. Prostat kanserine yakalanan kişilerin erken evre dönemlerinde teşhis konulduğunda, tedavi başarısı yüksek olmaktadır. Özellikle de prostat kanserinin ilk evresinde belirti gözükmemektedir. Bu sebepten dolayı da her bir erkek bireyin 40 yaş itibarı ile prostat muayenesinin yaptırması gerekmektedir.
Prostat bezi içerisinde yer alan hücrelerin, kontrol dışı olarak büyümesiyle birlikte ortaya prostat kanseri çıkmaktadır. Geç kalınmış prostat kanseri, 4. evre olarak tespit edilmektedir. Yani bu son evredir. Bu noktada 4. evre prostat kanseri olan bir hastada kanser prostattan başlayarak, yakın lenf modlarına kadar gitmektedir. Oradan da vücudun diğer kısımlarına yayılma başlamaktadır.
Prostat prostat kanseri 4 evre belirtileri ise şu şekildedir;
- Bacaklarda şişkinlik,
- Semen içerisinde kan,
- Yorgunluk hissiyatı,
- Ağrılı olarak idrara çıkma,
- İdrar akış kuvvetinin azalması,
- Kemik ağrısı.
Burada yer alan maddeler, 4. evre prostat kanserinin belirtileri olmaktadır. Eğer herhangi bir belirti durumu sizlerde de varsa, mutlaka uzman bir doktor ile iletişime geçmelisiniz. Aksi taktirde sağlığınız açısından sağlıklı olmayacaktır.
Bu içeriğimizde sizlerle birlikte geç kalınmış prostat kanseri konusuna değinmekteyiz. Umarım faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Aynı şekilde konu ile ilgili görüşlerinizi, aşağıda yorum olarak paylaşmayı unutmayın.
- Ayrıca bkz: Parol idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi