Son dönemlerde sizlerden birçok farklı soru almaktayız. Sağlık alanında içerikler üretmek ve sizlerin sorularını cevaplamaya çalışmaya devam etmekteyiz. Birçok kişiden eritrosit ile ilgili sorular aldığımız için, bu şekilde bir konuyu sizlere iletmekteyim. Bu içeriğimizde birçok kişinin merak ettiği idrarda eritrosit yüksekliği yorumları konusuna değineceğiz. Bu sayede sizlerde aklınızdaki soru işaretlerini kolaylıkla atmış olacaksınız.
Eritrosit Nedir?
İlk olarak işe eritrosit konusuna değinmekle başlıyoruz. Eritrosit, kırmızı kan hücrelerinin sayısını yorumlamaktadır. RBC olarak da bilinmektedir. Günümüzde kısaca kan hücresi olarak da tanımlanmaktadır. Kanda en fazla eritrosit bulunmaktadır.
Eritrosit, vücudun dokuları ile akciğerler arasında karbondioksit ve oksijen taşınmasını sağlamaktadır. Eritrosit testi ile birlikte tam kan sayımı esnasında alınmış olan kan örnekleriyle RCB değeri ölçülmektedir. Aynı zamanda idrarda da eritrosit testi yapılmaktadır. Bu noktada idrarda eritrosit yüksekliği konusuna da birazdan değineceğiz.
Ayrıca bkz: Pantactive ne işe yarar
İdrarda Eritrosit Yüksekliği
Yukarıda kısaca idrarda da eritrosit testi yapıldığını sizlere bahsetmiştik. İdrar içerisinde eritrosit görülmesi, idrara kanın karıştığının bir göstergesidir. Bu noktada idrara kan karışması, tehlikeli bir durum olarak görülmemektedir. Fakat bunun yanında ciddi hastalıkların da teşhisi için önemli olmaktadır. Gün içerisinde tüketilmiş olan bazı besinlerden dolayı idrarda renk değişimleri olabilir. Eğer idrarda gözle görülecek bir şekilde kanama gözleniyorsa, doğru bir tedavi planı için tanılar yapılması gerekmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu geçirmiş olmak, böbrek içerisinde taş olması, prostatın büyümesi, kanser, ağrı kesiciler, böbrek hastalıkları gibi durumlarda idrarda eritrosit görülmesinin nedenleri arasında yer almaktadır.
Eritrosit Testi Nasıl Yapılır?
Günümüzde birçok kişi maalesef bu tür durumlarla karşılaşabilmektedir. Özellikle de eritrosit yüksekliği idrar gibi konular, ön planda duran ve sıklıkla yaşanılan durum olarak bilinmektedir. Test aşaması hastanın kolundaki herhangi bir damar üzerinden alınan kan ile ya da idrar örneği alınarak uygulanmaktadır. Son derece basit ve kolay adımlarla birlikte işlemler tamamlanmaktadır. Gerisi test aşamasında ortaya çıkmaktadır.
Gebelikte İdrarda Eritrosit Yüksekliği
Bazı parametreler gibi eritrositin de seviye olarak olması gereken referans aralıkları bulunmaktadır. Bu seviyeler cinsiyet, yaş yada gebelik gibi durumlarda farklılıklar göstermektedir. Hamilelik döneminde, normal döneme göre daha düşük bir eritrosit yüksekliği görülmektedir. Bu noktada eğer gebelikte idrarda eritrosit yüksekliği yaşanırsa, doktor gerekli açıklamayı sizlere yapacaktır. Çünkü oranların yüksek olmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Size en doğru tanıyı doktorunuz yapacaktır.
Bu içeriğimizde sizlerle birlikte idrarda eritrosit yüksekliği nedir konusuna değinmekteyiz. Umarım faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur.
İdrarda eritrosit nedir?
İdrarda eritrosit nedir konusu bir hayli merak edilmektedir. İdrarda eritrosit, kırmızı kan hücrelerinin idrar ile birlikte dışarı atılması anlamına gelmektedir.