Son dönemlerde farklı ilaç gruplarının bilgilerini sizlerle paylaşmaya devam etmekteyiz. Bunlardan birisi de Butopan olmaktadır. Peki Butopan nedir? Sizlerle birlikte bu içeriğimizde ilaç ile ilgili tüm merak edilen konulara değinmek istiyorum. Bu sayede kafanızdaki soru işaretlerini de atmış olacaksınız. Gelin hızlıca konu ile ilgili merak edilen konu başlıklarına geçiş yapalım.
Butopan Nedir?
Butopan, drajenin aktif olan bileşeni Hiyosin-N-butilbromiddi. Butopan draje, antispazmodik ilaç grubunda yer almaktadır. 1 drajenin içerisinde yer alan etken madde olarak 10 mg skopolamin-N-butil bromür bulunmaktadır. Bir kutu içerisinde 20 adet draje şeklinde satışa sunulmaktadır.
Draje renk olarak sarı ve şekil olarak da yuvarlak olmaktadır.
Butopan ampul, idrar yolları, mesane, bağırsak ve safra kanalları gibi sindirim sistemi, üreme-boşaltma sisteminde meydana gelen kramplar ile hareket bozukluklarını önlemek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda adet sancılarında da hafifletmek için kullanılan aktif bir ilaçtır.
Butopan Ne İşe Yarar?
Butopan, midede ki ve bağırsaktaki kaslarda oluşan şiddetli, ani spazm ve hareket bozukluklarını kullanılmasında etken olarak faaliyet göstermektedir. Temel amaç olarak Butopon ne işe yarar sorusuna cevap olarak hareket bozukluklarını önlemek ve krampları iyileştirmek şeklinde de cevap vermek doğru olacaktır. İdrar yollarını ve safra kanallarında oluşan problemleri de bu ilaç ile birlikte düzeltebilmek mümkündür. üreme-boşaltma sistemindeki krampları da gidermede kullanılmaktadır.
Doktorunuzun tavsiyesi ile bu ilacı aldıysanız, uygun talimatlar ile birlikte kullanmanız gerekmektedir. İlacı yanlış ya da talimatlar dışında kullanmanız, hastalık seyrini daha da olumsuz bir hale getirecektir. Hekim önerisine göre aç ya da tok bir şekilde kullanmanız gerekmektedir.
- Ayrıca bkz: Gebelikte memenin emilmesi zararlı mı
Butopan Regl İçin Kullanılır Mı?
En çok sorulan konulardan birisi de regl için uygunluğuydu. Bunu da içeriğimize eklemek ve sizleri bilgilendirmek istedim. Butopan, regl sancılarında kullanılması uygun olmayan ilaçlardan birisidir. Regl sancıları için yer alan daha farklı ilaçlar yer almaktadır. Bunun için uzman bir doktordan, regl sancısı için tavsiye isteyebilirsiniz. Bu en sağlıklı ve doğru karar olacaktır.
Butopan Yan Etkileri
Gelelim Butopan 10 mg ilacının yan etkileri konusuna. Baktığımızda ilaç ile ilgili birçok farklı yan etki görebilmekteyiz. Gelin hızlıca ne tür bir yan etkilerinin olduğuna kısaca göz atalım.
Eğer aşağıda yer alan maddelerden birisinden dahi şüpheniz varsa, mutlaka doktorunuza muayene olmayı unutmayın. Fazla doz kullanımlarında, kan basıncında, geçici görme bozukluklarında vb durumlarda kalıcı olarak etkenler meydana gelebilir.
- Deride reaksiyon,
- Ağızda kuruluk,
- Aşırı duyarlılık,
- Gözlerde bulanıklık,
- Mesanede idrar biriktirme ya da idrar çıkarmada güçlük,
- Kalp ritminin artması,
- Şiddetli ya da ani olarak alerjik reaksiyon,
- Bulaşidroz cilt hastalığı,
- Kan basıncının düşmesi ve kızarmaların oluşumu.
Burada yer alan maddeler, genel olarak Butopan yan etkileri olarak bizleri karşılamaktadır. Eğer bunlardan biri yada birden fazlasında belirti varsa, mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.
Butopan Ağrı Kesici Mi?
Butopan, spazmları durduran etkili ilaçlardan birisidir. İçerisinde yer alan etkin madde skopolamin- N-butil bromür, kasları gevşetmektedir. Bu sayede de var olan kas spazmlarını durdurmaktadır. Butopan 10, bağırsak kramplarında, mesane spazmında, doğum sancısı gibi durumlarda da etkili olarak kullanılmaktadır. Fakat baş ağrısı gibi durumlarda kullanılmaması gerekilen bir ilaçtır. Sizler ilacı kullanmadan önce, mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Aksi taktirde sağlığınız açısından olumsuz etkilenebilirsiniz.
Kısaca butopan nedir ne için kullanılır konusuna değindik. Dilerseniz bir sonraki konu başlığımıza geçiş yapabiliriz.
Butopan İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelir Mi?
Butopan, ani ve şiddetli olarak gelen nöbetler şeklindeki kasılmaların (spazmların) ve hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Bunlar sırası ile şu şekildedir:
- Mide,
- Üreme organları,
- Safra kanalları,
- İdrar yolları ile idrar kesesi,
- Barsaklar.
Burada yer alan spazmları engellemek için Butopan kullanılmaktadır. Fakat idrar yolu enfeksiyonu için daha farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun için en doğru adım uzman bir doktora danışmak olacaktır. Doktorunuz gerekli teşhisi koyduktan sonra, tedavi işlemlerini de uygulamaya geçirecektir. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmanız, sağlığınız açısından riskli ve tehlikelidir.
Bu içeriğimizde sizlerle birlikte butopan ne için kullanılır konusuna göz atmaktayız. Umarım faydalı bir blog içeriği olmuştur. Aynı zamanda sitemizde yer alan “en zararsız doğum kontrol hapı” içeriğine de göz atmayı unutmayın. Bu tür güncel içerikleri sizlerle birlikte buluşturmaya devam etmekteyiz.