Brufen ne işe yarar? diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim: Bu ilaç bir iltihap giderici ve ağrı kesicidir. Özellikle grip semptomlarını hafifletmek için kullanılır. Bunun yanı sıra osteoartrit rahatsızlığının tedavisinde de bu ilaçtan yardım alınır. Piyasada; 400, 600 ve 800 mg’lık dozlar hâlinde bulunur.
Brufen Nedir?
Brufen, ‘İbuprofen’ grubunda bulunan bir ilaç olup ağrı oluşumuna yol açan hormonların azaltılmasında kullanılır. Ayrıca yüksek ateşi düşürme etkisi olan bu ilaç iltihabın giderilmesinde son derece tesirlidir.
Antiromatikler ve antienflamatuar ilaçlar içerisinde yer alan Brufen, pembe-mavi ve beyaz renkli bir kutuda satışa sunulur. Kortizon içermez. Oral yolla alınır ve farklı bir kullanım biçimi yoktur. Normal reçetelidir. Eczanelerden reçetesiz olarak da temin edilebilir. Devllet yani SGK tarafından ödenir.
Bu ilacın Brufen Retard ve Brufen Cold formları mevcuttur. Ruhsat sahibi ise Abbott Labaratuarları Ticaret Limited şirketi olup, üretim faaliyetleri Yunanistan’da Famar Sa tarafından gerçekleştirilir.
- Önerilen İçerik: Majezik Ateş Düşürür mü?
Brufen İçeriği Nasıldır?
Tabii ki tıp alanında uzman olmayan kişilerin ilaç prospektüsüne bakarak herhangi bir ilacı kullanmaya karar vermesi veya o ilaç ile tedaviolmaktan vazgeçmesi son derece yanlıştır. İlaçların içeriğindeki tüm maddeler ayrı bir işleve sahiptir. O nedenle ilaç içeriklerine göz atarken bunu aklınızdan çıkarmamalı, ilacın muhtevasında yer alan maddelere göre kendi kendinize bir değerlendirme yapmaktan kaçınmalı ve doktorunuzun önerilerine uymalısınız.
Öte yandan eğer ilaç içerisindeki bir maddeye alerjiniz varsa bunu hekiminizle paylaşmalı ve gerekiyorsa tedaviniz için muadil bir ilaç yazmasını istemelisiniz.
Brufen içeriğine gelince; ilacın etken maddesi İbuprofen’dir. Yardımcı maddelerden bazıları ise şunlardır:
- Titanyum dioksit E171,
- Opaspray beyaz M-1-7111B,
- Mısır nişastası,
- Prejalatinize nişasta,
- Stearik asit,
- Kolloidal silikon dioksit (Aerosil 200),
- Hidroksipropilmetilselüloz E15,
- Hidroksipropilmetilselüloz E5,
- Polietilenglikol 4000,
- Saf su.
Brufen Ne İşe Yarar? Brufen Ne İçin Kullanılır?
İlacın başlıca kullanım alanlarını şöyle sıralamak mümkündür:
- Akut kas-iskelet sistemi ağrıları,
- Adet dönemindeki ağrılar,
- Damla (gut) hastalığında gözlemlenen eklem iltihabı,
- Cerrahi operasyon sonrası ağrı,
- Eklemlerdeki romatizmal iltihabi hastalıklar (Örneğin; ankilozan spondilit, romatoid artrit ve osteoartrit yani kireçlenme.),
- Vücut kırgınlığı,
- Adele ağrıları,
- Diz, kalça ve bacak ağrıları,
- Omuz, sırt, boyun ve bel ağrıları,
- Yumuşak doku zedelenmeleri,
- Bel ve omuz tutulması,
- Spor ve kaza yaralanmaları sonrasında ortaya çıkan; burkulma-incinme, ağrı, şişlik gibi durumlar,
- Kulak ağrısı,
- Diş ağrısı ve diş eti apsesinin yol açtığı ağrılar,
- Baş ağrısı ve migren ağrıları.
Brufen hangi durumlarda kullanılır? sorusu özet olarak; ‘işte bu tür rahatsızlıkların belirti ve bulgularını gidermek amacıyla’ diye cevaplanabilir.
Diğer taraftan bu ilaç; farenjit (yutak iltihabı), sinüzit (yüz sinüslerinin iltihabı), soğuk algınlığı, soluk borusu iltihabı ve gribal enfeksiyon tedavisinde de tercih edilir.
- İlginizi Çekebilir: Rahim Duvarı Kalınlaşması
Brufen Daydaları Nelerdir?
- Ateşi düşürmek suretiyle havale riskinin önüne geçer.
- Üst solunum yolları organlarının sağlığını korur.
- İltihapları kurutur ve böylelikle ciddi rahatsızlıkları engeller.
- Vücut ağrılarını bıçak gibi keser.
- Kas-iskelet sistemindeki ağrıları hızlı bir şekilde dindirir ve rahatlama sağlar.
Brufen Nasıl Kullanılır?
Hekiminizin özel bir tavsiyesi varsa ona uygun hareket etmelisiniz. Yoksa da bol suyla ve aç karna kullanmanız önerilir. Bir gün içinde en fazla 4 tablet alınabilir.
- Not: Tabletler; ezilmeden, kırılmadan ve çiğnenmeden alınmalıdır. Kalp, karaciğer veya astım hastası olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır.
Çocuklarda Brufen Kullanılır mı?
12 yaşından küçük olanlarda kullanılmaz. Bu bireyler Brufen’in şurup formunu alabilir. Yine de hekiminize danışmalısınız.
Yaşlılarda Brufen Kullanılır mı?
Sindirim problemleri meydana getirebileceğinden dolayı Brufen kullanım dozu ve sıklığı yaşlılarda iyi ayarlanmalıdır.
Hamilelikte Brufen Kullanılabilir mi?
Gebeyseniz veya hamile olduğunuzdan şüphe ediyorsanız Brufen kullanmayınız. Eğer kullanırken gebe olduğunuzu öğrenirseniz ilacı keserek doktorunuza müracaat ediniz.
Brufen Yan Etkileri Nelerdir?
Baş dönmesi ve yorgunluk, Brufen yan etkileri içinde en sık karşılaşılan sorunlardandır. Bu sebeple ilacı içtikten sonra mümkünse araç ve makine kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca alkol ile birlikte alınması ağır komplikasyonlara neden olabilir.
Bunun yanı sıra; ciltte döküntü, kızarıklık, morarma gibi semptomlar gözlemlenebilir. Söz konusu belirtiler normal olmakla beraber hiç geçmemesi veya giderek şiddetlenmesi durumunda hemen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Brufen ne işe yarar? Artık öğrendiniz. Yine de bu ilaç ile ilgili sorularınız varsa eczacınıza veya hekiminize danışmayı unutmayın!