Bazı hastalıklar maalesef hem hasta için hem de hasta bakıcıları için kabus olabilmektedir. Bu hastalıklardan birisi de alzheimer hastalığıdır. Özellikle ülkemizde son yıllarda bir hayli fazla görülmektedir. Bu içeriğimizde de sizlerle birlikte alzheimer hastaları için sakinleştirici ilaçlar konusuna hızlıca değineceğiz.
Alzheimer Nedir?
Alzheimer, genel olarak ileri yaşlarda görünen bir hastalık türüdür. Beynin bazı alanlarında zaman içerisinde giderek hasarlanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. En başta bellek olmak üzere bütün entelektüel faaliyetlerin, davranışların ve günlük işlevlerin bozulması ile birlikte kendini göstermektedir.
Tıp alanında ise; Demans türü olarak beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan bir ilerleyici nörolojik hastalık olarak açıklanmaktadır.
Alzheimer Hastaları İçin Sakinleştirici İlaçlar
Birçok kişiden farklı araştırmalar yapıldığını görebilmekteyiz. Özellikle de alzheimer sakinleştirici ilaç araştırmaları bir hayli fazla yapılmaktadır. Bu noktada Alzheimer hastaları için kesin işe yarayan bir ilaç türü maalesef yoktur.
Bazı insanlarda ilerleyici olarak belirtileri geçici de olsa yavaşlatmak için kullanılan ilaçlar işe yaramaktadır. Bu noktada ise kullanılan bazı ilaç isimleri yer almaktadır.
- Donepezil
- Rivastigmin
- Galantamin
Burada yer alan ilaç isimleri, ülkemizde satılan alzheimer ilaçları olarak bilinmektedir. Fakat siz asla doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç tedavisi uygulamamalısınız. En doğru teşhisi ve ilaç önerisini doktorlar yapmaktadır. Bu sayede hastaya çok daha doğru ve uygun tedavi işlemi uygulanmış olacaktır. Şimdi dilerseniz gelin, hep birlikte bir sonraki konumuza geçiş yapalım.
Alzhemir Belirtileri Nelerdir?
Alzheimer, genel olarak farklı belirti ve dönemler ile bizleri karşılamaktadır. Bu noktada genel olarak birden fazla belirtisinin olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda bu belirtilerin, hastadan hastaya değişebileceğini de söylemek mümkündür. Bu tür belirti ya da şüphe gibi durumlarda, mutlak uzman bir doktora muayene olmanız gerekmektedir. Erken teşhis ile, çok daha sağlıklı uygulamalara şahit olabilirsiniz.
Başlangıç Seviyesi Belirtileri
- Olayları unutmak,
- Kafada karışıklık yaşamak,
- Yolları karıştırmak,
- Nesne ya da kişilerin isimlerini hatırlayamamak,
- Karar vermede zorlanma,
- Kaygılı hissetme,
- Ruh halinde dalgalanma yaşamalar,
- Tekrarlayıcı olarak aynı şeylerden bahsetmek.
Orta Dönem Alzheimer Belirtileri
- Halüsinasyon görmek,
- Saplantılı hareketler uygulamak,
- Zaman konusunda karışıklık,
- Aile ya da arkadaşlardan şüpheler duymak,
- Saldırgan bir tutum sergilemek,
- Yabancı mekanlarda adapte olamamak,
- Depresyon,
- Konuşmada güçlük yaşama,
- Öfkeli ya da heyecanlı davranışlar sergilemek.
İleri Dönem Alzheimer Belirtileri
- Kilo kaybetmek,
- Yemede güçlülük yaşama,
- Konuşma kaybı yaşama,
- Yardım almadan hareket edememek,
- İdrarı kaçırma,
- Kısa ya da uzun süreli bellek problemi.
Burada yer alan tüm maddeler, genel olarak alzheimer belirtileri olarak hastaları karşılamaktadır. Bu tür en ufak belirtilerde dahi, uzman doktorlarınız ile görüşmeyi ve muayene olmayı unutmayın. Bu tür hastalıklar maalesef, ciddi hastalık türleridir. Özellikle de erken teşhis ve tedavi, hastalar için çok daha uygun ve sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Demans Hastaları İçin Sakinleştirici İlaçlar
Demans, günümüzde bunama hastalığı olarak bilinmektedir. Demans hastalarında kullanılan bazı sakinleştirici ilaçlar bulunmaktadır. Bunlar hastaların semptomlarına ve durumlarına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Sizler için yaygın olarak kullanılan sakinleştirici ilaçları liste olarak paylaşmak istiyorum.
- Olanzapin,
- Haloperidol,
- Risperidon,
- Quetiapin.
Burada yer alan ilaçlar, alzheimer ilaçları isimleri değildir. Demans hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Fakat sizler bu ilacı doktorunuza danışmadan asla kullanmayınız. Bu tür ilaçlar, genel olarak tehlikeli ve yan etkileri güçlü ilaçlardır. Doktorunuza danışmanız ve ondan bilgi almanız en doğru ve sağlıklı karar olacaktır.
Bu içeriğimizde sizlerle birlikte alzheimer hastalarına sakinleştirici ilaç konusuna değinmekteyiz. Umarım faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Aynı zamanda aşağıda yer alan yorum kısmına, konu ile alakalı görüşlerinizi de belirtmekten çekinmeyin.
- Ayrıca bkz: coldaway c nedir, ne için kullanılır
Sıkça Sorulan Sorular
Alzheimer Hastaları Hangi İlaçları Kullanır?
Alzheimer hastaları, genel olarak doktorların reçete ettiği ilaçları kullanmaktadır. Fakat günümüzde Rivastigmin, Galantamin gibi ilaçlar da, alzheimer için tavsiye edilmektedir. Fakat sizler doktor tavsiyesi olmadan, bu tür ilaçları kullanmamanız gerekmektedir.
Alzheimer İçin En İyi İlaç Hangisi?
Demans Hastaları Hangi İlaçları Kullanır?
Demans hastalığı da, en önemli ve riskli hastalık türlerinden birisidir. Bu tür hastalıklarda ezbere olarak bir ilaç kullanmak, sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebepten dolayı mutlaka doktor tavsiyesi ve gözetimi altında kullanmalısınız.