İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, Ekrem İmamoğlu ve basın danışmanı Murat Ongun’un da aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından kent genelinde bir dizi önlem aldı. Valilik, kamu düzenini korumak ve olası provokasyonları engellemek amacıyla 19-23 Mart tarihleri arasında her türlü toplantı, gösteri ve basın açıklamasının yasaklandığını duyurdu. Valilik açıklamasında, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu çerçevesinde bu kararın alındığı belirtilerek, dört günlük süre boyunca çeşitli tedbirlerin uygulanacağı ifade edildi. Ayrıca, İstanbul’daki bazı metro hatları ve yollar da bu süreçte geçici olarak kapatılacak. 19 Mart 2025 itibariyle, M1A ve M1B metro hatlarıyla M2 Yenikapı-Seyrantepe-Hacıosman hattındaki bazı istasyonlar geçici olarak kapatılacak. Ayrıca, Adnan Menderes Bulvarı ve çevresindeki birçok yol, araç trafiğine kapatılacak ve alternatif güzergahlar belirlenmiş durumda. Kapanacak yolların ve alternatif güzergahların detayları ise şu şekilde: Adnan Menderes Bulvarı ve ona bağlı tüm yollar Akşemsettin Caddesi, Kocasinan Caddesi, Mütercim Asım Caddesi ve çevre yolları Birçok cadde ve sokak, araç trafiğine kapalı olacak. Alternatif güzergahlar arasında ise Turgut Özal Bulvarı, Atatürk Bulvarı, Fevzi Paşa Caddesi ve D-100 karayolu yer alıyor.
“Terör” soruşturmasından gözaltı kararı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, PKK/KCK terör örgütünün başta İstanbul olmak üzere metropol illerde etkinliklerinin arttırılması amacıyla fiilen 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde hayata geçirdiği “kent uzlaşısı” faaliyetiyle ilgili olarak terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık ve Mustafa Karasu’nun seçim öncesinde görüş ve talimatlarını terör örgütüne müzahir medya aracılığıyla ilettiği aktarıldı.
İstanbul yerel seçimleri için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “kent uzlaşısı” temelinde terör örgütünün Halkların Demokratik Kongresi (HDK) çatı yapılanmasıyla ittifak yapıldığına dair tespitlerin terör örgütüne müzahir medya tarafından duyurulduğu belirtilen açıklamada, başta İstanbul olmak üzere birçok ilde HDK mensuplarına yönelik eş zamanlı yakalama ve gözaltı işlemlerinin yapıldığı, soruşturmaların da halen devam ettiği kaydedildi.
Açıklamada, belirtilen tespitler üzerine CHP kontenjanından seçilen belediye meclis üyeleri ile atanan belediye başkan yardımcıları incelendiğinde bir kısmının terör örgütü ile iltisakları bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
‘Ahmak’ davası
Kamuoyunda “ahmak davası” olarak bilinen dava, İmamoğlu’nun siyasi kariyeri açısından en kritik süreçlerden biri.
Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerinde İBB Başkanı seçildi.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesinin ardından 23 Haziran 2019’da yinelenen seçimi İmamoğlu bu kez 806 bin oy farkla kazandı.
İmamoğlu, aynı yıl Ekim ayında Fransa’nın Strasbourg kentinde seçimlerin iptal edilmesini eleştiren sözleri sonrası dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile polemiğe girdi.
İmamoğlu hakkında “YSK üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla iki yıl sonra 28 Mayıs 2021’de dava açıldı.
İmamoğlu, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 14 Aralık 2022’de 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve kendisine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53’üncü maddesi uyarınca hakkında “siyasi yasak” hükmü uygulandı.
Karar istinafa taşındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’nde bekleyen dosyada henüz bir karar verilmedi.
Bölge Adliye Mahkemesi’nin itirazı reddetmesi durumunda dosya Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne gidecek.
Burada da karar onaylanırsa İmamoğlu’nun belediye başkanlığının düşmesi ve siyasi yasaklı hale gelmesi söz konusu olacak.
İBB Başkanı İmamoğlu’nun ortağı olduğu inşaat şirketine el konuldu
Öte yandan, soruşturma kapsamında temin edilen MASAK raporları uyarınca, İmamoğlu’nun ortağı olduğu İmamoğlu İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’ne savcılığın talebi üzerine, nöbetçi sulh ceza hakimliği kararınca el konuldu.
Şüpheli Ali Nuhoğlu 40 milyon lirayla yakalandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen örgütlü suçlar soruşturması kapsamında, polis ekiplerince yapılan çalışmada, değeri 50 milyon lira olan üç villayı Ekrem İmamoğlu’na 15 milyon liraya devretmesiyle gündeme gelen Ali Nuhoğlu’nun 40 milyon lirayla beraber evinde yakalandığı öğrenildi.
Telefonu evde bırakıp yurt dışına çıktı
İBB Başkan Danışmanı ve İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un “danışmanı” olarak kendini tanıtan ve soruşturma kapsamında aranan Emrah Bağdatlı’nın da iki hafta önce yurt dışına çıktığı belirlendi.
Firari Bağdatlı’nın kendi üzerine kurduğu firmalarla sadece Medya AŞ üzerinden 2022-2024’te 60’tan fazla ihale aldığı tespit edildi.
Bağdatlı’nın KİPTAŞ ve Kültür AŞ’den birçok ihale aldığı, kendi yanında çalışan yaklaşık 35 kişinin üzerine de reklam firması kurup ihaleler aldığı, bu şirketlerin birçoğunun aynı adreslerde olduğu, aynı dosyalara fiyat teklifi verdikleri belirlendi.
Soruşturma kapsamında takip edilen şüpheli Bağdatlı’nın 5 Mart’ta, ABD’nin Houston kentine 6 Mart günü saat 08.45’te hareket etmesi planlanan uçak seferi için bilet alarak yurt dışına çıkış yapacağı izlenimi verdiği anlaşıldı.
Evin önünde bekleyen ve sinyal takibi yapan polisleri atlamak için telefonunu evde bırakan Bağdatlı’nın 5 Mart günü saat 18.38’de 34 BCK 004 plakalı otomobille İpsala Sınır Kapısı’ndan çıkış yaptığı belirlendi.
Örgütlü suçlar yönünden yürütülen soruşturmada ise 83 şüphelinin gözaltına alındığı, firari 10 şüpheliden 7’sinin yurt dışında olduğu tespit edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından sosyal medya paylaşımlarına ilişkin açıklama
Beylikdüzü’ndeki ihale
2023 yılında İmamoğlu hakkında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı 2015 yılında düzenlenen bir ihale ile ilgili de dava açıldı.
İmamoğlu 2014-1019 yılları arasında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yapmıştı.
İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı inceleme sonucu 2023’te İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla dava açıldı.
Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde süren davada İmamoğlu’nun üç yıldan yedi yıla kadar hapisle cezalandırılması ve hakkında siyasi yasak getirilmesi isteniyor.
Bu davanın bir sonraki duruşması 11 Nisan 2025’te görülecek.
‘Şadi Yazıcı’ya hakaret’ davası
İmamoğlu hakkında bir diğer dava 25 Ekim 2022 tarihinde yaptığı konuşmada Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı hakkındaki sözleri nedeniyle açıldı.
İmamoğlu’nun “işini yapmayan engelleyen bir belediye başkanı” sözleri sebebiyle Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı İmamoğlu hakkında “Kamu görevlisine alanen hakaret” suçlamasıyla dava açtı.
2023’te açılan dava Anadolu 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Hakkında iki yıl dört aya kadar hapis cezası istenen İmamoğlu bu davada beraat etti.
Şadi Yazıcı’nın avukatları karara itiraz etti. Dava 15 Aralık 2023’te tekrar görüldü. İmamoğlu aynı dosyadan yeniden beraat etti.
Usulsüz harcamalar
İmamoğlu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerde yapılan harcamalar sebebiyle “görevi kötüye kullanma” suçlaması ile de bir soruşturma açıldı.
Kasım 2024’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB tarafından düzenlenen bazı etkinliklerde kamu kaynaklarının usulsüz kullanıldığı iddiasıyla soruşturma başlattı, İmamoğlu’na “görevi kötüye kullanma” suçlaması yöneltti.
Soruşturma henüz davaya dönüşmedi.
İBB’ye soruşturma açılmasının ardından Beykoz Belediyesi hakkında da inceleme başlatılmıştı.
Akın Gürlek Davası
Belediyelere yönelik soruşturmaların hızlandığı tarihlerde İmamoğlu’nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek hakkında söylediği sözler de dava konusu oldu.
İmamoğlu, geçmişte Adalet Bakanı Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Gürlek’in bu sebeple tarafsız olamayacağını söyleyerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın CHP’li belediyelere yönelik soruşturmalarının siyasi nitelikte olduğunu iddia etmişti.
İmamoğlu’nun bu yorumları nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma 20 Ocak 2025’te kabul edildi.
“Tehdit ve terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermek” suçlamalarıyla yargılanacak olan İmamoğlu’nun 7 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması, kamu görevinden menedilmesi, seçme ve seçilme ehliyetinden yoksun bırakılması talep ediliyor.
Dava 11 Nisan’da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.
Bilirkişi Davası
Akın Gürlek ile ilgili soruşturmanın hemen akabinde İmamoğlu 27 Ocak’ta bir basın toplantısı düzenledi ve CHP’li belediyeler ve kendisi hakkında yürütülen soruşturmaların çoğunda bilirkişi olarak aynı ismin görevlendirildiğini, bu ismin siyasi saiklerle hareket ettiğini iddia etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı hakkında bu açıklama sebebiyle “yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla soruşturma başlattı.
İmamoğlu 31 Ocak’ta “bilirkişi” ve “Akın Gürlek” soruşturmaları nedeniyle ifade verdi.
İmamoğlu’nun 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını ve hakkında siyasi yasak getirilmesini talep eden iddianame, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 26 Şubat’ta kabul edildi.
Dava 12 Haziran’da görülmeye başlanacak.
‘Sahte lisans diploması’ soruşturması
İmamoğlu’nun diplomasının iptaline giden süreçte açılan soruşturma 1990 yılında Kuzey Kıbrıs’taki Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yaptığı yatay geçişin usulsüz olduğu ve üniversite diplomasının geçersiz olduğu iddialarıyla 22 Şubat’ta açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında “resmi belgede sahtecilikle” suçlanan İmamoğlu, 5 Mart’ta Çağlayan Adliyesi’nde ifade verdi.
4 Mart’ta İmamoğlu’nun avukatları, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ve soruşturmanın dayanağını oluşturan raporda imzası bulunan 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Üniversitesi 18 Mart’ta İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti.
İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde süreç dava aşamasına geçecek.
Tazminat davaları
Bu davaların yanı sıra İmamoğlu hakkında açılmış tazminat davaları da bulunuyor.
İBB Başkanı hakkında 2019 yılında dönemin Ordu Valisi Seddar Yavuz’a hakaret ettiği iddiasıyla tazminat davası açılmıştı. Ordu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme İmamoğlu’na adli para cezası vermişti.
Bunun yanı sıra İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesinde Akın Gürlek’in İmamoğlu’na karşı açtığı bir tazminat davası da bulunuyor.
Gürlek, İmamoğlu’nun hakkındaki sözleri sebebiyle 150 bin TL’lik tazminat davası açmıştı.
Eylül ayında görülecek bir başka dava da 51. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görülecek olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İmamoğlu hakkında açtığı tazminat davası olacak.
İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, Ekrem İmamoğlu ve basın danışmanı Murat Ongun’un da aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından kent genelinde bir dizi önlem aldı. Valilik, kamu düzenini korumak ve olası provokasyonları engellemek amacıyla 19-23 Mart tarihleri arasında her türlü toplantı, gösteri ve basın açıklamasının yasaklandığını duyurdu. Valilik açıklamasında, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu çerçevesinde bu kararın alındığı belirtilerek, dört günlük süre boyunca çeşitli tedbirlerin uygulanacağı ifade edildi. Ayrıca, İstanbul’daki bazı metro hatları ve yollar da bu süreçte geçici olarak kapatılacak. 19 Mart 2025 itibariyle, M1A ve M1B metro hatlarıyla M2 Yenikapı-Seyrantepe-Hacıosman hattındaki bazı istasyonlar geçici olarak kapatılacak. Ayrıca, Adnan Menderes Bulvarı ve çevresindeki birçok yol, araç trafiğine kapatılacak ve alternatif güzergahlar belirlenmiş durumda. Kapanacak yolların ve alternatif güzergahların detayları ise şu şekilde: Adnan Menderes Bulvarı ve ona bağlı tüm yollar Akşemsettin Caddesi, Kocasinan Caddesi, Mütercim Asım Caddesi ve çevre yolları Birçok cadde ve sokak, araç trafiğine kapalı olacak. Alternatif güzergahlar arasında ise Turgut Özal Bulvarı, Atatürk Bulvarı, Fevzi Paşa Caddesi ve D-100 karayolu yer alıyor.
“Terör” soruşturmasından gözaltı kararı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, PKK/KCK terör örgütünün başta İstanbul olmak üzere metropol illerde etkinliklerinin arttırılması amacıyla fiilen 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde hayata geçirdiği “kent uzlaşısı” faaliyetiyle ilgili olarak terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık ve Mustafa Karasu’nun seçim öncesinde görüş ve talimatlarını terör örgütüne müzahir medya aracılığıyla ilettiği aktarıldı.
İstanbul yerel seçimleri için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “kent uzlaşısı” temelinde terör örgütünün Halkların Demokratik Kongresi (HDK) çatı yapılanmasıyla ittifak yapıldığına dair tespitlerin terör örgütüne müzahir medya tarafından duyurulduğu belirtilen açıklamada, başta İstanbul olmak üzere birçok ilde HDK mensuplarına yönelik eş zamanlı yakalama ve gözaltı işlemlerinin yapıldığı, soruşturmaların da halen devam ettiği kaydedildi.
Açıklamada, belirtilen tespitler üzerine CHP kontenjanından seçilen belediye meclis üyeleri ile atanan belediye başkan yardımcıları incelendiğinde bir kısmının terör örgütü ile iltisakları bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
‘Ahmak’ davası
Kamuoyunda “ahmak davası” olarak bilinen dava, İmamoğlu’nun siyasi kariyeri açısından en kritik süreçlerden biri.
Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerinde İBB Başkanı seçildi.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesinin ardından 23 Haziran 2019’da yinelenen seçimi İmamoğlu bu kez 806 bin oy farkla kazandı.
İmamoğlu, aynı yıl Ekim ayında Fransa’nın Strasbourg kentinde seçimlerin iptal edilmesini eleştiren sözleri sonrası dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile polemiğe girdi.
İmamoğlu hakkında “YSK üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla iki yıl sonra 28 Mayıs 2021’de dava açıldı.
İmamoğlu, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 14 Aralık 2022’de 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve kendisine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53’üncü maddesi uyarınca hakkında “siyasi yasak” hükmü uygulandı.
Karar istinafa taşındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’nde bekleyen dosyada henüz bir karar verilmedi.
Bölge Adliye Mahkemesi’nin itirazı reddetmesi durumunda dosya Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne gidecek.
Burada da karar onaylanırsa İmamoğlu’nun belediye başkanlığının düşmesi ve siyasi yasaklı hale gelmesi söz konusu olacak.
İBB Başkanı İmamoğlu’nun ortağı olduğu inşaat şirketine el konuldu
Öte yandan, soruşturma kapsamında temin edilen MASAK raporları uyarınca, İmamoğlu’nun ortağı olduğu İmamoğlu İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’ne savcılığın talebi üzerine, nöbetçi sulh ceza hakimliği kararınca el konuldu.
Şüpheli Ali Nuhoğlu 40 milyon lirayla yakalandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen örgütlü suçlar soruşturması kapsamında, polis ekiplerince yapılan çalışmada, değeri 50 milyon lira olan üç villayı Ekrem İmamoğlu’na 15 milyon liraya devretmesiyle gündeme gelen Ali Nuhoğlu’nun 40 milyon lirayla beraber evinde yakalandığı öğrenildi.
Telefonu evde bırakıp yurt dışına çıktı
İBB Başkan Danışmanı ve İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un “danışmanı” olarak kendini tanıtan ve soruşturma kapsamında aranan Emrah Bağdatlı’nın da iki hafta önce yurt dışına çıktığı belirlendi.
Firari Bağdatlı’nın kendi üzerine kurduğu firmalarla sadece Medya AŞ üzerinden 2022-2024’te 60’tan fazla ihale aldığı tespit edildi.
Bağdatlı’nın KİPTAŞ ve Kültür AŞ’den birçok ihale aldığı, kendi yanında çalışan yaklaşık 35 kişinin üzerine de reklam firması kurup ihaleler aldığı, bu şirketlerin birçoğunun aynı adreslerde olduğu, aynı dosyalara fiyat teklifi verdikleri belirlendi.
Soruşturma kapsamında takip edilen şüpheli Bağdatlı’nın 5 Mart’ta, ABD’nin Houston kentine 6 Mart günü saat 08.45’te hareket etmesi planlanan uçak seferi için bilet alarak yurt dışına çıkış yapacağı izlenimi verdiği anlaşıldı.
Evin önünde bekleyen ve sinyal takibi yapan polisleri atlamak için telefonunu evde bırakan Bağdatlı’nın 5 Mart günü saat 18.38’de 34 BCK 004 plakalı otomobille İpsala Sınır Kapısı’ndan çıkış yaptığı belirlendi.
Örgütlü suçlar yönünden yürütülen soruşturmada ise 83 şüphelinin gözaltına alındığı, firari 10 şüpheliden 7’sinin yurt dışında olduğu tespit edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından sosyal medya paylaşımlarına ilişkin açıklama
Beylikdüzü’ndeki ihale
2023 yılında İmamoğlu hakkında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı 2015 yılında düzenlenen bir ihale ile ilgili de dava açıldı.
İmamoğlu 2014-1019 yılları arasında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yapmıştı.
İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı inceleme sonucu 2023’te İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla dava açıldı.
Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde süren davada İmamoğlu’nun üç yıldan yedi yıla kadar hapisle cezalandırılması ve hakkında siyasi yasak getirilmesi isteniyor.
Bu davanın bir sonraki duruşması 11 Nisan 2025’te görülecek.
‘Şadi Yazıcı’ya hakaret’ davası
İmamoğlu hakkında bir diğer dava 25 Ekim 2022 tarihinde yaptığı konuşmada Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı hakkındaki sözleri nedeniyle açıldı.
İmamoğlu’nun “işini yapmayan engelleyen bir belediye başkanı” sözleri sebebiyle Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı İmamoğlu hakkında “Kamu görevlisine alanen hakaret” suçlamasıyla dava açtı.
2023’te açılan dava Anadolu 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Hakkında iki yıl dört aya kadar hapis cezası istenen İmamoğlu bu davada beraat etti.
Şadi Yazıcı’nın avukatları karara itiraz etti. Dava 15 Aralık 2023’te tekrar görüldü. İmamoğlu aynı dosyadan yeniden beraat etti.
Usulsüz harcamalar
İmamoğlu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerde yapılan harcamalar sebebiyle “görevi kötüye kullanma” suçlaması ile de bir soruşturma açıldı.
Kasım 2024’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB tarafından düzenlenen bazı etkinliklerde kamu kaynaklarının usulsüz kullanıldığı iddiasıyla soruşturma başlattı, İmamoğlu’na “görevi kötüye kullanma” suçlaması yöneltti.
Soruşturma henüz davaya dönüşmedi.
İBB’ye soruşturma açılmasının ardından Beykoz Belediyesi hakkında da inceleme başlatılmıştı.
Akın Gürlek Davası
Belediyelere yönelik soruşturmaların hızlandığı tarihlerde İmamoğlu’nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek hakkında söylediği sözler de dava konusu oldu.
İmamoğlu, geçmişte Adalet Bakanı Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Gürlek’in bu sebeple tarafsız olamayacağını söyleyerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın CHP’li belediyelere yönelik soruşturmalarının siyasi nitelikte olduğunu iddia etmişti.
İmamoğlu’nun bu yorumları nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma 20 Ocak 2025’te kabul edildi.
“Tehdit ve terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermek” suçlamalarıyla yargılanacak olan İmamoğlu’nun 7 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması, kamu görevinden menedilmesi, seçme ve seçilme ehliyetinden yoksun bırakılması talep ediliyor.
Dava 11 Nisan’da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.
Bilirkişi Davası
Akın Gürlek ile ilgili soruşturmanın hemen akabinde İmamoğlu 27 Ocak’ta bir basın toplantısı düzenledi ve CHP’li belediyeler ve kendisi hakkında yürütülen soruşturmaların çoğunda bilirkişi olarak aynı ismin görevlendirildiğini, bu ismin siyasi saiklerle hareket ettiğini iddia etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı hakkında bu açıklama sebebiyle “yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla soruşturma başlattı.
İmamoğlu 31 Ocak’ta “bilirkişi” ve “Akın Gürlek” soruşturmaları nedeniyle ifade verdi.
İmamoğlu’nun 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını ve hakkında siyasi yasak getirilmesini talep eden iddianame, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 26 Şubat’ta kabul edildi.
Dava 12 Haziran’da görülmeye başlanacak.
‘Sahte lisans diploması’ soruşturması
İmamoğlu’nun diplomasının iptaline giden süreçte açılan soruşturma 1990 yılında Kuzey Kıbrıs’taki Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yaptığı yatay geçişin usulsüz olduğu ve üniversite diplomasının geçersiz olduğu iddialarıyla 22 Şubat’ta açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında “resmi belgede sahtecilikle” suçlanan İmamoğlu, 5 Mart’ta Çağlayan Adliyesi’nde ifade verdi.
4 Mart’ta İmamoğlu’nun avukatları, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ve soruşturmanın dayanağını oluşturan raporda imzası bulunan 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Üniversitesi 18 Mart’ta İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti.
İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde süreç dava aşamasına geçecek.
Tazminat davaları
Bu davaların yanı sıra İmamoğlu hakkında açılmış tazminat davaları da bulunuyor.
İBB Başkanı hakkında 2019 yılında dönemin Ordu Valisi Seddar Yavuz’a hakaret ettiği iddiasıyla tazminat davası açılmıştı. Ordu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme İmamoğlu’na adli para cezası vermişti.
Bunun yanı sıra İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesinde Akın Gürlek’in İmamoğlu’na karşı açtığı bir tazminat davası da bulunuyor.
Gürlek, İmamoğlu’nun hakkındaki sözleri sebebiyle 150 bin TL’lik tazminat davası açmıştı.
Eylül ayında görülecek bir başka dava da 51. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görülecek olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İmamoğlu hakkında açtığı tazminat davası olacak.