Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?
Gebelik & Doğum

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi ile birlikte birçok detay ön plana çıkmış durumdadır. Bunlardan biriside doğum borçlanması olmaktadır. Baktığımızda birçok kişi doğum borçlanması şartları gibi konuları araştırmaktadır. Bu içeriğimizde sizlerle birlikte doğum borçlanması konusuna göz atacağız.

Doğum borçlanması, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi ile birlikte ön plana çıkan bir konudur. Doğum borçlanması, doğum sebebi ile birlikte çalışma hayatına ara vermiş olan kadınlara, geçmiş prim ödemesi yapılmasına olanak sağlayan bir durumdur. Bu kanun ile birlikte aslında kadınlara yönelik harika bir çalışma yapılmaktadır. Gelin hızlıca konu ile ilgili merak edilen başlıklarımıza geçiş yapalım.

Doğum Borçlanmasına Kimler Talepte Bulunabilir?

Genel olarak araştırmalarda kimlerin doğum borçlanmasına talepte bulunabileceği gibi konular ele alınmaktadır. Sizler için detaylı ve kısa bir şekilde bu konuyu paylaşmak istiyorum.

Doğum öncesinde,

  • Hizmet akdine tabi olan çalışması bulunan kadın sigortalılar (2925 sayılı Kanun, mülga 506 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/1-a)
  • Kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalışma kapsamında sigortalı olan kadın sigortalılar (Mülga 1479 sayılı Kanun, Mülga 2926 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/b)
  • Kamu görevi kapsamında sigortalı sayılan sigortalı kadınlar (Mülga 5434 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/c)

Burada yer alan ve uyuşan tüm kadınlar, doğum borçlanması talebinde bulunabilmektedirler.

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir
Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir

Doğum Borçlanması Şartları

Gelelim en çok merak edilen konuya. Doğum borçlanmasına başvurmak için neler gereklidir? İşte sizler için detaylı olarak araştırdım ve maddeler halinde paylaşmak istiyorum. Gelin hızlıca doğum borçlanması şartları konusuna göz atalım.

  • Hizmet akdi kapsamında yer alan çalışanlar için (2925 sayılı Kanun, mülga 506 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/a) sigortalılıklarını tescil etmeleri ve adına prim bildirme/tahakkuk etmiş olması,
  • Kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalışma kapsamında yer alan sigortalılar için (Mülga 1479 sayılı Kanun, Mülga 2926 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/b) sigortalılıklarının tescil ya da ödenmiş yahut tahakkuk etmiş prim borcunun olmaması,
  • Kamu görevlisi kapsamında yer alan sigortalı sayılanlar için sigortalılar (Mülga 5434 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/c) sigortalılıklarının tescil edilmiş olması,
  • Kadın sigortalı kişinin doğum öncesinde çalışmaya başlayarak sigortalılık şartını yerine getirmesi,
  • Doğumdan sonra borçlanılacak sürede adıma prim ödenmemesi,
  • Borçlandığı süre zarfında çocuğunun yaşaması gerekmektedir.

Burada yer alan maddeler, genel olarak bayanlarda doğum borçlanması şartları konusuna değinmekteyiz. Eğer sizlerin de bu konuda böyle bir düşüncesi varsa, mutlaka buradaki maddeleri okumanız gerekmektedir. Buna göre gerekli şartları yerine getirip getirmediğinizi de görmüş olabilirsiniz.

Bu içeriğimizde kadınlarda doğum borçlanması şartları konusuna genel olarak değinmekteyiz. Aynı zamanda En Zararsız Doğum Kontrol Hapı konusuna da göz atmayı unutmayın.

post

Enes Sivri

olmasa da olurmuş atmasana ziyaaa

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu